zondag 21 juli 2019

De Dokter.. in Bewegen!


De Dokter..  in Bewegen!

Pijnstilling: Tabletten op recept of oefeningen op recept..


Als de dokter het zegt dan volgt men dit over het algemeen, zonder enige twijfel, want de dokter is immers de geneesheer/vrouw, opgeleid om iemand beter te maken..
Hij/zij schrijft een recept uit en zegt er ook nog bij dat het belangrijk is de kuur af te maken.
Het is niet fijn en zeer hinderlijk voor je functioneren om pijn te ervaren.
Pijn heeft een beschermende functie en het is niet altijd verstandig de pijn met pijnstillers te stillen. Stillen zegt het al, stil maken. Als iets zich stil houdt wil dat nog niet zeggen dat het weg is. Anders gezegd is de mogelijke oorzaak van de pijnervaring ook aangepakt?
In mijn werk gaat het om pijn aan het bewegingsapparaat en pijn bij wel of niet bewegen.
Pijn aan het bewegingsapparaat kan een signaal zijn van minder goed functioneren van onze spieren en gewrichten. Minder goed functioneren leidt op langere termijn ook tot verlies van functie.
Het is moeilijk om normaal te bewegen terwijl het pijn doet. Men heeft de neiging het juist te beschermen door het met rust te laten en compensatoir te bewegen waardoor de pijn op dat moment niet verergerd. Deze compensatie in het bewegingspatroon hebben we vaak zelf niet in de gaten. Als we onze spieren met rust laten, zullen ze na verloop van tijd atrofiëren. Als spieren afvallen, atrofiëren, en minder hun functie uitoefenen worden ze zwakker en stijver. Dit ervaren we weer als hinderlijk, mogelijk ook pijnlijk bij gebruik.
Ik ben ervoor om deze compensatie in bewegingspatroon, die de pijn ook in stand kan houden, te signaleren en er iets zinnigs mee te doen 
voor de patiënt.
Als we 'pijnstilling' realiseren met medicijnen zijn we eigenlijk niet op zoek naar de oorzaak van de pijn, maar bestrijden we het symptoom pijn. Dan ben je dus niet op zoek naar oplossingen zeker niet voor op langere termijn. Tenzij al duidelijk is dat het niet anders kan.
We kunnen zelfs afhankelijk worden van die pijnstillers, er verslaafd aan raken.
Het is vaak lastig de oorzaak van pijn te vinden, zeker als de pijn al langer bestaat. Hier praat ik over in mijn vak, namelijk pijn bij bewegen en aan het bewegingsapparaat. Daar ben ik voor opgeleid. In de meeste gevallen kunnen patiënten met mijn hulp met bewegen hun eigen pijnervaring beïnvloeden zonder daarbij afhankelijk van mij te worden. Ik hoop wel dat patiënten hierdoor hun pijn positief beïnvloeden en in die zin 'verslaafd raken' aan het beter bewegen of oefeningen doen. Vooruit kijkend, dat een ieder zijn eigen beweegrecept altijd op voorraad heeft, als langere termijn oplossing, als nodig is.
Ik ben van mening dat nog steeds een groot aantal huidige (huis)artsen en ook de langstzittende, minder kennis hebben van het bewegingsapparaat en over wat compensatoir bewegen doet met ons hele beweegstelsel op langere termijn. Daardoor wordt er nog steeds snel pijnstilling voorgeschreven in de vorm van tabletten. Er wordt nog steeds te weinig aan ons, fysiotherapeuten, gevraagd welke mogelijke combinatie, oefentherapieën, ondersteund met tijdelijke pijnstilling in tabletvorm mogelijk zijn. Is dit arrogantie, verdienmodel?
Ik zie De Fysiotherapeut als de 'De Dokter in Bewegen'.

Ik zie het al voor me, en hoop dat de huisartsen dat durven te doen: Ik stuur u door naar de 'De Dokter in Bewegen', die kan u verder het juiste beweeg recept voorschrijven!
Lets hope so.








Stof tot nadenken dus..










Ben je in meer stukjes van mij geïnteresseerd klik hier op de link: 
https://fysiosportcoach.blogspot.com/?m=1