Volg per Email

woensdag 21 maart 2018

Het is ook altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn eigen genezing..

De Fysio speelt hierbij een ondersteunende rol. De Fysio geeft aan wat de rol en verantwoordelijkheid is van zijn of haar handelen, maar de patiënt besluit nog altijd Zelf of hij/zij instemt met het behandelvoorstel en dus daarmee akkoord gaat. Tegenwoordig moeten wij Fysio's dat ook(gelukkig) digitaal vastleggen.
Een Fysio houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens.


"Patiënten, met klachten gerelateerd aan het steun- en bewegingsapparaat, worden ondersteund door oefeningen of door verschillende categorieën fysische therapieën, geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en (DUS) pijn te verminderen".

Het doel van de behandelingen kan dan onder andere zijn:
- pijn verminderen, daardoor..
- verbeterd functioneren van gebieden van het lichaam
- optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening

Alles hierboven is vrij overgenomen van Wikipedia. Als mensen naar de Fysio gaan, ook voor de tweede, derde, of zoveelste keer, zou ik willen adviseren deze pagina eens door te lezen. Hier staat precies waar wij voor opgeleid zijn.
Hoe komt het dan toch dat cliënten nog steeds de verantwoordelijkheid in de handen van de fysio leggen, of willen leggen, of zich er aan overgeven zonder zelf na te denken, meedenken? Komt dit door de patiënt of door de Fysio?

Als ik al mijn blogs nog eens rustig door lees, en kritisch bekijk, dan kom ik vanaf het begin steeds dezelfde kern tegen in mijn verhaaltjes.
Namelijk hoe functioneren onze spieren en hoe gaan wij, eigenaren van ons lijf, met onze spieren om? Hoe is het met de Eigen verantwoordelijkheid?
Oorspronkelijk is Fysiotherapie ontstaan uit de HeilGymnastiek. Het woord zegt het al: Gymnastiek, Lichamelijke Oefening wat heil kan geven? Bewegen dus?

In mijn opleiding aan de ALO(Amsterdamse Academie voor Lichamelijke Oefening), heb ik geleerd Lichamelijke Oefening te geven, of te wel Gymnastiek. Dat leek mij leuk. Later heb ik ontdekt dat ik Lichamelijke Oefening geven aan mensen die vastlopen in hun bewegen iets leuker vond. Ik ben door gegaan naar de opleiding Fysiotherapie en heb mij ontwikkeld tot wat ik nu ben.

Ik ben er wel zo langzamerhand achter, dat je voor bewegen wel werkende gewrichten nodig hebt. In de meeste gevallen is dit niet het onderliggende beweeg probleem, dat is voor mij wel duidelijk.Tenzij er een auto-immuun aandoening, bijvoorbeeld bij reuma, aanwezig is dan zijn onze gewrichten aangetast, is er pijn en dat heeft effect op hoe we die gewrichten aansturen, JA, met onze Spieren.
Pijn zal altijd een belemmerd bewegen initiëren, ook bij mij.
Dat mag 2, 3, 7 dagen duren, maar dan ga ik bij mezelf op zoek of ik, door anders bewegen, aangepast bewegen of door de basisfunctie van de spieren te testen, de pijn positief kan beïnvloeden. Dit probeer ik ook bij cliënten die bijvoorbeeld met reuma behept zijn.. Met andere woorden, je gaat samen op zoek naar de meest optimale manier van aansturen van de spieren, en daardoor voel ik mij meer BeweegCoach, SpierenCoach.. FysioCoach?

Het is in de periode van de jaren 80, 90, heel gangbaar geweest dat er voornamelijk alleen hands-on, letterlijk: klachten uit handen nemen?, werd gewerkt door Fysio's tenzij je met de Sportfysiotherapie in contact kwam. Hierdoor zijn cliënten waarschijnlijk het oorspronkelijke doel uit het oog verloren. De laatste jaren is het hands-on werken verdwenen naar de achtergrond en staan bewegen en oefenen op de voorgrond. Dat wil ik graag uitdragen, omdat daar onze kracht en de kracht van de cliënt ligt.
Ik weet al geruime tijd: Neem nooit de klacht uit handen van de patiënt, deze verliest daardoor zijn/haar eigen verantwoordelijkheid.
Maar nog steeds hoor ik veel, lees ik her en der op sites, dat het de Fysio is die het probleem wel even kan oplossen.. hands-on, naalden, shock apparatuur, manipuleren, noem maar op. Beter lijkt mij dat het als ondersteuning wordt aangemerkt en niet als oplossing.
Zodat binnen onze eigen grenzen de mogelijkheden even onbeperkt zijn als daarbuiten (vrij vertaald naar Jules Deelder, dichter)

Stof tot nadenken dus..


Ben je in meer stukjes van mij geïnteresseerd klik hier op de link: 

https://fysiosportcoach.blogspot.com/?m=1


2 opmerkingen:

Nicole Weijling zei

Zeker ben ik het met je woorden eens. Nog sterker, ik (ben) voel me niet alleen verantwoordelijk voor mijn eigen genezing, maar ik voel me in het geheel zelf verantwoordelijk voor alles wat ik doe en laat...

Julia Meijer zei

Mooi gezegd! Het is inderdaad belangrijk om altijd zelf bewust te zijn van je eigen verantwoordelijkheid. Je bent je eigen lijf!