zaterdag 19 november 2016

Aandeanderekantvandelijn

                                                    
Aandeanderekantvandelijn

Jullie zullen wel denken, dom, tikfoutje. Maar nee, lang geleden moest ik een skype naam verzinnen. Gebruik skype overigens allang niet meer. Ik dacht, "tja ik zit aan de andere kant van de lijn, wat is nou makkelijk te onthouden…"
Dat ging dus een eigen leven leiden op @FysioSportCoach en Instagram: Aandeanderekantvandelijn..
Ik zie het nog steeds als communiceren “aan de andere kant van de lijn”.
Nu een sprongetje naar bewegen.

“Stil staan, stil zitten is geen optie”. Bewegen wel.
De Kuitspieren, dit zijn meerdere spieren die nauw met elkaar samenwerken:
Wij bewegen omdat wij in staat zijn onze spieren aan te sturen via een opdracht die we zelf bedenken of dat een bepaalde situatie ons uitnodigt om te gaan bewegen. Vaak zijn we ons al niet meer bewust dat het zo werkt. Pas als er verstoringen ontstaan in de aansturing wordt het ons duidelijk dat bewegen eigenlijk niet zo vanzelfsprekend is. Als er een verstoring is dan neigen wij in eerste instantie de storing met rust te laten…. Op langere termijn kan dit ons dagelijks bewegen in de weg gaan staan.













Nu een zijsprongetje.
Een computer bestaat uit hardware en software. Ons lichaam zie ik even als een computer met hardware, botten en gewrichten, en software, onze zenuwen en spieren.
Op het moment dat we onze spieren niet tijdig updaten en daarmee niet voorbereiden op wat wij ermee willen, lopen wij de kans dat we ‘crashen’.
Bewegen is een optie, maar goed bewegen is moeilijk.. Dit leer ik van mijn werk met patiënten. Terug naar de kuit oefening. Op de bal van de voet gaan staan, in volksmond op de tenen gaan staan, dat kan iedereen wel snappen. Maar is dat wel zo?
Als het functioneren van de kuit geen klachten geeft is er niks aan de ‘voet’. Als er wel klachten aan de kuitspier zijn dan is er vaak ook wel wat aan hand met de ‘voet’..
Dan is de volgende vraag het belangrijkste: wat wil je met de kuitspier kunnen? Bijvoorbeeld halve marathon lopen? lees ook: Stappenteller'

Een spier geeft alleen signalen van klachten als er gevraagd wordt inspanning te leveren die deze niet aan kan, niet voldoende opgeslagen energie tot zijn beschikking heeft, om de gevraagde actie te leveren. Goed lopen begint met goed functionerende voet- en kuitspieren. Pas dan kun je aan huppen denken, pas dan springen, pas dan hardlopen, pas dan aan langer hardlopen…



Stof tot nadenken dus..


Ben je in meer stukjes van mij geïnteresseerd klik hier op de link: 

https://fysiosportcoach.blogspot.com/?m=1 


2 opmerkingen:

Unknown zei

Wederom een duidelijk verhaal. Erg leuk en zinvol, deze korte informatie. Zie reikhalzend uit naar de volgende bijdrage.

FysioSportCoach zei

Dank je, gaat goed komen.