zaterdag 26 november 2016

Ik, de zelfhulp fysio


Ik, de zelfhulp fysio

‘Eigenlijk ben Ik niet degene die je beter maakt’.
Vroeger dacht IK vaak, IK ga de patiënt van de pijnklachten af helpen met wat ik kan doen. Tegenwoordig weet ik beter.








ik met mijn "Kippennek'











Ik onderzoek en bekijk wat er beter of anders aan het bewegen zou kunnen. Daarvoor zul je eerst moeten analyseren(in engere zin: bekijken dus op welke wijze er bewogen wordt) en vragen hoe iemand normaal gesproken het liefst opstaat, staat, loopt, zit of ligt.
Het daadwerkelijke werk om pijnklachten en het bewegen te beïnvloeden zal de patiënt zelf moeten doen. Bekend is, als de beloning van aangepast bewegen en oefenen te lang( >3 weken) uitblijft, men stopt met de oefenstof. Tegenwoordig wil men vaak direct resultaat. Dat kan ik je wel geven door symptomatisch te gaan behandelen, maar het beoogde effect komt pas op langere termijn. Voorwaarde is, dat je zelf ook aan het werk gaat tijdelijk aangepast bewegen en oefenen.
Vandaar dat ik laatst de ‘Zelf Hulp fysio’ werd genoemd(als compliment wel te verstaan). De meesten van mijn patiënten vinden het juist prettig om zelf ook iets te kunnen doen om hun pijnklachten te beïnvloeden, als dat de doelstelling is.. het antwoord hierop laat ik in het midden.
Als er een goede uitleg komt waarom aangepast bewegen en oefenen zinvol is, dan krijg ik nooit de wedervraag of massage alleen, ook kan helpen. Nee, massage helpt alleen als ondersteuning van het doorbreken van de huidige spierspanningen die de pijnklachten geven, maar is niet alleen de oplossing.


De pijnklachten binnen dit gebied gaan altijd gepaard met pijnen in de spieren rondom nek en schouders. Ik vind het niet zo gek zeg ik altijd, omdat als ik je vraag: “wil je vandaag de hele dag op je tenen lopen en kom morgen vertellen hoe dat was ”verklaar je mij voor gek. Jij zegt: “dan gaan mijn kuitspieren pijn doen”.
Mijn feedback is: “gedurende de hele dag zijn je schouder spieren in aangespannen toestand, mogelijk is dat de reden dat ze pijn gaan doen”.
Als patiënten met pijn in nek- en schoudergebied vertellen wat ze er aan doen hoor ik vaak: “ik probeer de hele dag mijn schouders te laten zakken”. Dit is een korte termijn oplossing. Je wil deze spierspanning verlichten. Echter het negatieve effect op lange termijn is, functieverlies van deze spieren.
Mijn advies: “probeer de schouders zelf met je spieren naar beneden te trekken in plaats van te laten zakken”
Laten we beide spiergroepen anders inzetten, de ´naar beneden trekkers´en de ‘omhoog trekkers’ van de schouders anders te gebruiken. Door middel van kleine eenvoudige weerstandsoefeningen kun je al vermindering van de pijnklachten realiseren.
Een fysiotherapeut kan u helpen om te leren en te realiseren dat je je spieren anders kan laten samen werken voor een beter gevoel.



Stof tot nadenken dus..



Ben je in meer stukjes van mij geïnteresseerd klik hier op de link: 
https://fysiosportcoach.blogspot.com/?m=1 


4 opmerkingen:

Unknown zei

leuk artikel weer mam!!

Joke van Saarloos zei

Zeker een leuk en ook leerzaam artikel.
Je kunt de oefeningen natuurlijk doen met de doorgesneden fietsband, maar bij Pilates oefeningen wordt gebruik gemaakt van de Pilates Elastic Band. Zo'n ding is te bestellen via internet: zoek op Pilates Elastic Band. Kosten rond de € 5.

Joke van Saarloos zei

De suggestie van de Pilates band kwam van mij, maar ik ben nog niet zo'n ervaren blogvolger dus mijn naam kwam niet door. Bij deze.
Ga zo door Karin, hartstikke leuk dat je dit doet.

FysioSportCoach zei

Dank je Joke! Zeker goede tip. Maar ik probeer ook altijd aan tegeven dat oefenmateriaal makkelijk bij de hand kan zijn.