zaterdag 21 januari 2017

Gebruiksaanwijzingen en Instructies

Gebruiksaanwijzingen, ja dat is vaak een gedoetje. Sommige zijn daar wars van, gaan aan de slag en zien wel waar ze uitkomen. Sommige zijn bloedserieus en volgen de aanwijzingen precies, soms te precies en vergeten daarbij na te denken wat ze aan het doen zijn.. en komen er ook.
Soms zit er bij een nieuw product wat je koop een Instructieboekje in plaats van een gebruiksaanwijzing. Wat is nu het verschil? Geen idee eigenlijk.
In mijn werk geef Ik instructies over bewegen, dat wil zeggen: aanwijzingen. Of zijn dat gebruiksaanwijzingen? Dat kan algemeen of specifiek zijn. Iemand vroeg mij: “hoe doe je dat dan?” Of “Heb je een standaard programma, die je bij iedere blessure klaar hebt liggen?” Nee, niks is standaard en zeker de mens niet. Wat ik weet is dat een ieder verschillend leert. Voor een ieder specifiek zul je eerst de pati├źnt moeten leren kennen en dat doe je door een aantal contactmomenten af te spreken, waar ik kijk naar hoe iemand beweegt.


“Waarom wil je de gebruiksaanwijzingen kennen?” kreeg Ik als vraag. “Een blessure is toch iets met een spier, daar zijn toch gewoon oefeningen voor?”. Ja dat klopt, maar niet iedereen heeft baat bij dezelfde gebruiksaanwijzingen. Dus hoe iemand leert is verschillend.
Als je de gebruiksaanwijzingen kent, kan je de juiste instructies geven, of de juiste aanwijzingen. Niet meer dan dat.
Het is niet als een computer die je even reset door middel van de Aan en Uit knop.

Ik wil blijven schrijven over bewegen, ik wil training geven in bewegen, en niet alleen in aparte spieren, zal mij focussen op simpele manieren van bewegen, vertaald naar ons dagelijks leven, want daar ben ik goed in.

Stof tot nadenken dus..


Ben je in meer stukjes van mij ge├»nteresseerd klik hier op de link: 

Geen opmerkingen: